Valitsus eraldab laia riigikaitse tugevdamiseks 219 miljonit eurot

Valitsus kinnitas riigikaitse ja laiapindse julgeoleku investeeringute programmi, millega eraldatakse järgmisel neljal aastal 219 miljonit eurot laia riigikaitse tugevdamiseks. Need on täiendavad vahendid politseile, päästjatele, haiglatele ja teistele kriisidega tegelevatele asutustele.

Nelja-aastase programmi eesmärk on suurendada riigi valmisolekut erinevateks kriisideks. „Sõjaline kaitse on edukas vaid siis, kui selle kõrval on tugev ja toimiv tsiviilühiskond –  elanikud ja asutused on saanud kriisis tegutsemiseks ettevalmistuse, seal hulgas vajalikud töövahendid. Valmistudes kõige tõsisemaks kriisiks oleme paremini valmis väiksemateks kriisideks ning kui investeerime julgeolekusse ise, siis tullakse meile ka vajadusel appi,“ ütles riigisekretär Taimar Peterkop.

Järgmise nelja aasta jooksul suunab valitsus sisejulgeoleku tagamiseks ligi 165 miljonit eurot. Täiendava rahastuse abil saab politsei- ja piirivalveamet suurendada kriisireservi, tõhustada väljaõpet ning tugevdada relvastust. Sisejulgeolekuasutused tervikuna saavad aga arendada suutlikkust tõrjuda hübriidohtusid. Muu hulgas ehitatakse eraldatud eelarvest lõpuni idapiiri taristu ning vahetatakse välja piiri kaitsmiseks vajalik eritehnika ja masinapark.

Elanikkonnakaitsesse ja ühiskonna sidususe parandamiseks suunab valitsus riigieelarvest 47 miljonit eurot investeeringuteks, mille toel tõsta elanike, kuid ka kutseliste vabatahtlike ja päästjate ning kriisiülesannetega asutuste valmisolekut ja kompetentsi. Selleks viiakse läbi kriisikoolitusi ja üleriigiline kriisiõppus. Lisaks täiendatakse katastroofimeditsiini ja päästetööde toimimiseks vajalikke varusid ning luuakse valmisolek kriisi puhkedes Eestisse suuremate toiduvarude toomiseks. Eesti Rahvusringhäälingule luuakse valmisolek raadio ja telekanalite toimimise tagamiseks ulatuslike elektri- ja sidekatkestuste ajal ning toetatakse kohalikke omavalitsusi nende kriisikindluse tõstmisel.

Täiendavalt investeerib riik seitse miljonit eurot, et toetada riigi küberkaitsevalmidust ning tagada välissuhtluse toimimine kriisiolukordades.

219 miljoni suurune programm on seni suurim laia riigikaitse toetamiseks tehtud rahastusotsus. „See vajalik investeering aitab meil kõrvaldada olulised võimelüngad ja astuda kriisivalmiduses oluline samm edasi – seda selleks, et inimestel oleks Eestis kindel ja turvaline elada“, lisas riigisekretär Taimar Peterkop.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo


press@riik.ee