Eesti on Euroopas e-tervise suunanäitaja

Eesti on Euroopas e-tervise suunanäitaja

Eesti kuulub kolme parima e-tervise süsteemiga riigi hulka Euroopa Liidus, selgub Euroopa Liidu uuringust “Digital Decade 2024”. Belgia ja Taani järel kolmandaks tulnud Eesti on rahvusvaheliseks eeskujuks eelkõige inimeste hõlpsa ligipääsuga oma terviseandmetele.

Innovatsiooni asekantsleri Nele Labi sõnul on e-tervis üks osa lahendusest, kuidas saada hakkama üha kasvava nõudlusega tervishoiuteenuste järgi. „Tervishoid muutub tänu e-tervise uutele lahendustele kindlasti üha personaalsemaks, tõhusamaks ja paremini kättesaadavamaks. Eesti suur eelis on, et meie inimesed saavad oma terviseandmetele mugavalt ligi ja saadaval on väga palju erinevaid andmeid. Oleme sellega suunanäitajad mitte ainult Euroopas, vaid kogu maailmas,“ ütles Labi. 

E-tervise strateegiajuht Jaanika Merilo lisas, et just andmed on fookuses ka e-tervise edasistes arendustes. “E-tervise arendamisel on järgmistel aastatel Eestis kolm prioriteetset suunda: inimkeskne tervishoid, tervishoiuspetsialistide toetamine ja andmepõhisus. Võtmesõna on nende kõigi puhul andmed, sest need on eelduseks nii personaalsete teenuste loomiseks, paremaks ennetuseks kui ka näiteks otsusetugede loomiseks tervishoiutöötajatele,” selgitas Merilo.  

Euroopa Liidu uuringus toodi Eesti eduteguritena välja keskne terviseandmete haldamine, erinevat tüüpi terviseandmete kättesaadavus alates retseptidest kuni uuringutulemuste ja vastuvõttude infoni, nii avaliku kui ka erasektori tervishoiuasutuste integreeritus, elektrooniline identifitseerimine ja suur elanikkonna hõlmatus. Muuhulgas tõsteti esile, et e-tervise teenused on tänu veebi ligipääsetavuse nõuete järgimisele kättesaadavad ja puudega inimestele. Kõrgeimad punktid teeninud Belgia edestas Eestit e-tervise mobiilirakendusega.  

Euroopa Liidu eesmärk on, et 2030. aastaks oleks igal ELi kodanikul ligipääs oma elektroonilistele terviseandmetele. Eesti on selle eesmärgi juba täitnud – Eesti inimestel on juba praegu igal hetkel ja kohas võimalik oma terviseandmeid kasutada. 

Loe täispikka raportit: https://op.europa.eu/publication-detail/-/publication/c04f6162-3833-11ef-b441-01aa75ed71a1  

Karin Veskimäekommunikatsioonijuht
Karin.Veskimae@sm.ee

Sotsiaalministeerium
Suur-Ameerika 1
10122 Tallinn