Porgand (Daucus carota subsp. sativus) on populaarne juurvili, mida kasvatatakse peaaegu igas Eesti köögiviljaaias. Porgand on tervislik – täis beetakaroteeni, kiudaineid ja mineraale – ning sobib suurepäraselt salatitesse, mahladesse, hautistesse ja talveks varumiseks. Kuid kuidas kasvatada mahlaseid, sirgeid ja maitsvaid porgandeid, mis sobivad nii kohe tarbimiseks kui ka säilitamiseks? Edu võti peitub mulla ettevalmistuses, hoolikas hoolduses ja kvaliteetsetes seemnetes.
Muld – porgandi kvaliteedi vundament
Porgandi kasvatamine algab õige mullavalikuga. Selleks sobib kõige paremini kerge, sügavalt haritud liiv- või liivsavimuld, mille pH on vahemikus 6,0–6,8. Mulla liigne happesus või raskus (nt savimuld) võib põhjustada juure deformeerumist, harunemist ja maitse kadu.
Soovitame porgandipeenra mulda sügisel sügavalt kaevata ning segada sisse hästi lagunenud komposti või turvast. Enne külvi tasub pinnas sõeluda ja eemaldada kivid, savitükid ja muu, mis võiks juure sirget kasvu takistada. Hea drenaaž on samuti oluline, sest seisev vesi soodustab juuremädanikku.
Kvaliteetsed seemned – saagi alustala
Seemne kvaliteet määrab suuresti tulevase porgandisaagi. Halbade või vanade seemnetega riskid ebaühtlase tärkamise ja ebaühtlase saagiga. Selle vältimiseks on oluline osta porgandiseemned usaldusväärsest allikast.
Soovitame kasutada Nojus.ee veebipoodi, mis pakub kvaliteetseid ja Eestis hästi kohandatud porgandisorte. Nojusest leiad nii varajase saagi jaoks sobilikud kui ka säilitamiseks mõeldud sordid. Näiteks:
- ‘Nantes’ tüüpi porgandid on mahlased ja pehmed, sobivad suviseks tarbimiseks;
- ‘Berlikumer’ tüüpi on tugevakoelised ja säilivad hästi talveni;
- Mini- või beebiporgandid on kiired ja sobivad hästi konteinerkasvatuseks.
Nojus pakub ka mahesertifikaadiga seemneid neile, kes eelistavad ökoloogilist aednikutööd.
Külvamine ja taimede hooldus
Külva porgandiseemned varakevadel (aprilli lõpus – mai alguses), kui muld on soojenenud vähemalt +7 °C kraadini. Seemned külva 1–2 cm sügavusele, jätta taimede vahele 3–5 cm ning ridade vahele 25–30 cm.
Tärkamise järel eemalda tihedalt kasvanud taimed – see aitab vältida liiga peente või harunenud porgandite teket. Mullapinna niiske hoidmine on oluline kogu kasvuperioodi vältel – eriti esimese 6 nädala jooksul pärast külvi. Samas väldi ülekastmist, sest see võib juured lõhki ajada.
Mõõdukas väetamine komposti või rohumullaga annab porgandile tugeva kasvu, kuid liigne lämmastik võib soodustada lehtede vohamist ja vähendada juure mahlasust.
Kahjurite ja haiguste ennetamine
Porgandakärbes on Eesti aedades levinud kahjur, mille vastsed kahjustavad juurt. Et neid ennetada, kata külv kohe peale tärkamist kattelooriga. Samuti aitab külvikord – ära istuta porgandeid samasse kohta mitu aastat järjest.
Looduslikke tõrjevõtteid:
- Istuta porgandiridade vahele sibulat või porrulauku, mis peletavad kärbseid;
- Kasuta katteloori vähemalt esimese 4–6 nädala jooksul pärast tärkamist;
- Vali haiguskindlad sordid, mida pakub ka Nojus.
Koristus ja säilitamine
Porgandid on koristusvalmis umbes 70–120 päeva pärast külvi, sõltuvalt sordist. Koristada tuleks kuiva ilmaga, vahetult enne suuremaid öökülmasid. Pärast väljakaevamist lõika lehed 1–2 cm juurelt ja säilita porgandeid jahedas, niiskes ruumis, näiteks keldris liivakastis või spetsiaalsetes porgandiboksidega kastides.
Porgandid säilivad kõige paremini temperatuuril 0…+3 °C ja 90–95% suhtelise õhuniiskuse juures.
Kokkuvõte
Mahlased ja sirged porgandid on iga aedniku uhkus. Nende kasvatamiseks on vaja vaid kvaliteetset mulda, õiget sordivalikut, hoolikat hooldust ja veidi kannatlikkust. Ära unusta – Nojus veebipood aitab sul valida just need porgandiseemned, mis tagavad tugeva ja maitsva saagi. Alusta õigesti ja su porgandipeenar tasub vaeva kindlasti!